Websites

Het zoeken naar gegevens ging voor het internet-tijdperk veelal via boeken, musea en het bezoeken van oud militairen. Het internet mag dan een rijkdom aan gegevens bevatten, niet alles is bruikbaar, alleen al om de reden dat iedereen kan plaatsen wat hij of zij wil. Ook dan is persoonlijk contact nog steeds het meest effectief. Neemt niet weg dat het mij al veel heeft ondersteund in het zoeken naar aanknopingspunten. Hier onder enige websites die voor mij een bepaalde waarde hebben gekregen of anderszins het bezoeken waard zijn…

 


Bevrijdingskinderen

Dankzij de nieuwe generatie DNA thuistesten, is het vinden van biologische familie voor kinderen van bevrijders een stuk dichterbij gekomen. Sterker nog: ook hun kinderen kunnen nu met succes zoeken naar hun opa, ook als er geen naam bekend is.


Museum Bevrijdende Vleugels in Best

Ga terug naar de tijd van de bevrijding: Ronkende motoren van gevechtsvliegtuigen, heldhaftige piloten en Amerikaanse parachutisten.
Bevrijdende Vleugels vertelt het heftige verhaal van – onder meer – de bevrijding van Zuid-Nederland aan het einde van de Tweede Wereldoorlog. Bevrijdende Vleugels ligt op het terrein in het gebied waar op 17 september 1944 luchtlandingen plaatsvonden tijdens de Operatie Market Garden. Deze operatie luidde de bevrijding van Zuid-Nederland in. In de verschillende hallen worden de bezetting, de onderdrukking en de uiteindelijke bevrijding, uitvoerig belicht.

Bevrijdende Vleugels heeft een bijzondere collectie inclusief tanks, vliegtuigen, diorama’s, foto’s en wapentuig dat daadwerkelijk is gebruikt tijdens Operatie Market Garden.


Generaal Maczek Museum in Breda

Dit museum is gewijd aan de dappere mannen en vrouwen van de 1e Poolse Pantserdivisie, die in 1944 en 1945 onder aanvoering van Generaal Stanisław Maczek belangrijke delen van ons land van de Duitse bezetting en onderdrukking hebben bevrijd. Deze Poolse militairen brachten ons de vrijheid en gaven ons de kans om ons land weer op te bouwen.


Arnhems Oorlogsmuseum

Het Arnhems Oorlogsmuseum geeft behalve een algemeen overzicht vooral een zo nauwkeurig mogelijk beeld van wat er zich allemaal in Arnhem en omgeving heeft afgespeeld tijdens de oorlogsjaren. Het doel van dit particuliere museum is om de herinnering aan deze belangrijke episode in de geschiedenis levend te houden en een unieke collectie te bewaren voor het nageslacht.


ww2 in South Limburg (Holland)

Stanislaw Zwierzanski werd geboren te Osawola Rycerska in het deel van oostelijk Polen dat na de Tweede Wereldoorlog aan de Sovjet-Unie moest worden afgestaan. Momenteel maakt de omgeving van Lwow, waarin het plaatsje Osawola Rycerska ligt, deel uit van de Oekraïne. In september 1939 viel eerst Nazi-Duitsland en enkele weken later de Sovjet-Unie, Polen binnen. Lees via de site het hele verhaal


Museum “Ergens in nederland 1939-1945

In het Drentse Emmen is Stichting Museum “Ergens in Nederland 1939-1945” gehuisvest. 

Stichting Museum Ergens in Nederland 1939 – 1945 is een verzameling militaria uit de Tweede Wereldoorlog, die sinds 28 maart 2015 is tentoongesteld in het museum in Emmen.

De miltariaverzameling, die vanaf de jaren 80 is opgebouwd, bevat duizenden voorwerpen die met de Tweede Wereldoorlog te maken hebben en en tot en met 1945 zijn gemaakt. Er zijn meer dan 30 etalagepoppen te zien met diverse uniformen aan, helmen, gasmaskers, verrekijkers, wapens, gereedschappen enzovoort.

Het museum is toegankelijk op gezette tijden. Voor meer informatie bezoekt u de website.


De bevrijding van de Veluwe

De bevrijding van de Veluwe vertelt haar eigen verhaal. Heel veel foto`s geven de site een indrukwekkende inhoud. Met verhalen van ooggetuigen en een online museum/