14 november 2012 – HC (krant)

Een artikel in een regionale krant Hoogeveensche Courant.

Uitgegeven: 14 november 2012

Het artikel is te lezen onder de afbeelding.

Het artikel zoals het staat afgedrukt in de Hoogeveensche Courant:

 

‘Ik ben zo gelukkig’

Veldhuis vindt familie in Polen

ELIM – De wereld van Klaas Veldhuis staat sinds zaterdag op zijn kop. Het blijkt dat hij een halfbroer en halfzus heeft op 900 kilometer van zijn Elim in Zlotow, Polen. Met de ontdekking van zijn broer en zus komt voor Veldhuis meteen een eind aan een speurtocht van bijna twaalf jaar naar zijn biologische vader.

Door Jeroen Bottema

,,Ik ben zo blij. Mijn wereld staat echt helemaal op z’n kop”, vertelt Veldhuis stuiterend door de telefoon. Hij is duidelijk nog erg opgewonden door de ontdekking. ,,Ik ben er dag en nacht mee bezig. Ik skype met mijn nieuwe nichtje. Ik heb een Pools woordenboek gekocht. Ik ben zo gelukkig.”

Klaas Veldhuis is een ‘bevrijdingskind’. Zijn vader was aan het eind van de Tweede Wereldoorlog als Poolse soldaat in Britse dienst gelegerd nabij Sellingerbeetse, de geboorteplaats van Veldhuis. Rond de eeuwwisseling begon hij zijn speurtocht. Deze speurtocht werd onder andere vastgelegd in een documentaire voor Omroep Max en in tal van interviews. Dit jaar werd zijn vader gevonden, maar liep meteen het spoor dood. Alois Swinka was in 1997 overleden in Zlotow luidde het bericht. Einde verhaal leek het tot hij in oktober tijdens de opening van een fototentoonstelling over bevrijdingskinderen de Poolse honorair consul Yvonne Maréchal ontmoette. Zij vond het verhaal van Veldhuis erg indrukwekkend en stortte zich als een gek op de zaak-Alois Swinka. Met succes. Een week geleden kreeg Veldhuis telefoon van Maréchal met het bericht dat ze nieuws had, maar dat ze dat liever persoonlijk vertelde. Zo togen Veldhuis samen met zijn vrouw, zoon en schoondochter zaterdag naar Maréchal. ,,Je weet dat er iets is. Maar wat? Ik grapte dat de honorair consul vast een aantal Polen in de kast had zitten.”

Dat was niet het geval, maar Maréchal had wel de broer en zus van Veldhuis op weten te sporen. Veldhuis heeft zaterdag zelfs even met zijn Poolse halfbroer Bernard getelefoneerd. ,,Het is werkelijk een onbeschrijfelijk gevoel wanneer je hem aan de lijn hebt.” Veldhuis omschrijft zijn Poolse familie als warm. ,,Het voelt allemaal zo vertrouwd. Ze wisten totaal niet van mijn bestaan, maar zijn erg blij mij nu te kennen.” Veldhuis vervolgt lachend: ,,De communicatie gaat natuurlijk moeilijk. Ik spreek geen Pools en zij geen Nederlands. We hebben een beetje Duits gebrabbeld.”

De zoektocht van Maréchal verliep zo snel door de bereidwilligheid van de burgemeester van Zlotow. ,,De meisjesnaam van zijn vrouw was Swinka. Hij vond het daarom een uitdaging om mijn vader te vinden”, aldus Veldhuis. ,,Wat blijkt. Hij heeft zijn naam in 1947 veranderd in Staniewski. Dat deden veel Poolse militairen die in het Engelse leger hebben gediend.” Alois Staniewski trouwde en kreeg twee kinderen, dochter Krystyna (1950) en zoon Bernard (1954). Zij omschrijven hun vader als een warme en liefhebbende man. Hij hield veel van de natuur en was zeer geïnteresseerd in de Poolse politiek. ,,Over de oorlog praatte hij niet. Krystyna en Bernard wisten dat hij in het Britse leger had gediend, maar dat was alles. Hij heeft nooit met een woord over mijn bestaan gerept. Voor hen was het ook een grote schok dat ik bestond.”

Veldhuis is nu bezig met een DNA-test. ,,Ik wil 100 procent zekerheid, maar wanneer ze geen familie zijn ben ik wel erg teleurgesteld.” Zijn Poolse familie wil graag meewerken aan zo’n test. Dat blijkt uit mail- en skypecontact dat hij met zijn nichtje in Polen heeft. ,,Zij vond haar opa erg aardig. Ze kreeg altijd snoepjes van hem, maar dat doen toch alle opa’s.”

Of de burgemeester van Zlotow nu familie van Veldhuis is weet hij niet. Die vraag is nooit meer aan de orde gekomen. Misschien kan hij die vraag later dit jaar persoonlijk stellen. Zodra de uitslag van de DNA-test binnen is, wil hij samen met zijn Poolse woordenboek zijn nieuwe ‘vaderland’ bezoeken. ,,Dzien Dobre, goede dag zou ik tegen iedereen willen zeggen.”

Klaas Veldhuis met een compositiefoto die eerder dit jaar van zijn vader is gemaakt. Foto Persbureau Meter