Alojzy Swinka

Alojzy Swinka werd geboren op 24 mei 1926 in Sypniewo, district Pommeren, Polen.

Nadat in september 1939 Polen werd binnengevallen door het Duitse Derde Rijk, startte de tweede wereldoorlog. Vanaf 1942 was het merendeel van de Poolse mannelijke bevolking verplicht te dienen bij de Wehrmacht. Ook Alojzy werd ingelijfd en heeft van 20-02-1944 tot 07-09-1944 in het Duitse leger als kogel drager dienst gedaan maar werd krijgsgevangen genomen door het geallieerde leger in Brest, Frankrijk.

Omdat hij de Poolse nationaliteit bezat, schakelde hij vrijwillig in bij de Poolse strijdkrachten onder Brits bevel van 09-11-1944 t/m 11-04-1946 bij de 1st Polish Armoured Division.

Foto`s…

De grote tragiek van deze Poolse bevrijders was dat zij na de bevrijding niet terug konden keren naar hun geboorteland. Nederland mocht dan wel bevrijd zijn, Polen was door Rusland onder de voet gelopen en bij terugkeer in Polen liepen de Poolse soldaten het risico gevangen te worden genomen. Het communistische bewind in Polen zat bepaald niet te wachten op Poolse soldaten die de Poolse regering in Britse ballingschap als legitiem gezag aanvaarden. Zo kon het gebeuren dat de jonge mannen die zulke grote offers hadden gebracht, voor hun eigen vaderland, maar ook voor de vrijheid van Frankrijk, België en Nederland, zélf nooit de vrijheid in hun eigen land konden ervaren. Dus was de enigste oplossing een naamsverandering:

Beslissing:

In de kwestie van Dhr. Alojzy Swinki geboren 24-05-1927 in het gebied Sypniewo prov.Sepolinski in stad Zlotow. Grudzinskich Street Nr. 3 Solliciteert voor de familienaam Swinka na Staniewskie.
Na overweging van de bovenstaande kwestie en rekening houdend met de bepalingen van artikel 3, lid 2. Het decreet van 10-11-1945 op de verandering en bepaling van namen en achternamen (Staatsblad 2001, punt 310), namelijk dat indien er een naam met waardigheid draagt en er geen recept is op grond van art. 7 van dit besluit.

Het besluit:

Uit het portfolio van Dhr Alojzy Swinka om de nieuwe achternaam Swinka te veranderen in Staniewski, de vermelding van een wijziging van de achternaam in de bestanden van de burgerlijke staat van de geboorte van indiener, de juiste slogans in kennis stellen met registers van laks, register van fiscale registers, belastingautoriteiten en bijhouden van een strafregister (artikel 9 paragraaf. Van het decreet) om de naamsverandering bekend te maken op kosten van de indiener door middel van een ticket aan de Szezinski-koerier (artikel 9, lid L. van het decreet), waarbij de belasting van PLN 5,000,00 wordt betaald om de naam te wijzigen.

Foto`s…

Alojzy Swinka werd Alojzy Staniewski en vestigde zich weer in Polen waar hij in 1947 in het huwelijk is getreden met zijn jeugdvriendin Clara. Samen kregen ze twee kinderen, dochter Krystyna en zoon Bernard. Clara stierf in 1974, hierna is Alojzy nog gehuwd geweest met Ursela.

Alojzy heeft als vrachtwagenchauffeur de kost verdient. Nadat hij gestopt was met werken heeft hij maar kort mogen genieten van zijn vrije tijd. In 1997, op 71 jarige leeftijd, is Alojzy gestorven. Zijn kinderen en kleinkinderen waren trots op hun vader en opa!