Jaroch Wawrzyniec

Wawrzyniec Jaroch (geboren op 17 augustus 1920)

Jaroch verteld: “Ik verliet Polen in januari 1940. Mijn twee vrienden en ik wilden naar Engeland gaan om ons land te bevrijden van de Duitsers, maar we werden gevangen genomen bij de Russische grens. De Russen namen ons mee naar de Oeral, waar we gedwongen werden om hard te werken – we moesten een spoorlijn bouwen. Veel van ons stierven daar van honger en uitputting. Ze lieten me gaan in 1942 en ik ging naar Irak, ik ging naar het ‘Free Polen’-regiment dat de Britten hadden opgezet. We hebben onze militaire training gekregen in Bagdad en Israël en toen gingen we naar Zuid-Afrika. Vanuit Johannesburg moesten we Duitse krijgsgevangenen uit de Africa Corps naar New York brengen. Na Amerika zijn we uiteindelijk naar Engeland gegaan, waar we als parachutisten werden opgeleid. In 1944 was er een opstand in Warschau, dat was onze kans: nu konden we Polen bevrijden!

Maar we waren teleurgesteld: we konden niet gaan, omdat ze zeiden dat er niet genoeg brandstof was voor het vliegtuig dat ons zou moeten brengen. In plaats van ons eigen land te bevrijden, moesten we de Duitsers in Nederland bevechten. Na de oorlog wilde ik niet naar huis. Polen was door de geallieerden uitverkocht aan de Russen. Ik ben in het Westen gebleven en ben nooit meer naar huis gegaan.”

Copyright tekst: Martin Roemers/Panos Pictures/Felix Features

Market Garden…

Op deze door het Airborne Museum ter beschikking gestelde video verteld Wawrzyniec Jaroch zijn ervaringen in Driel tijdens operatie Market Garden. Voor een gedetailleerder verhaal over de inzet van de eerste Poolse onafhankelijke parachutisten brigade bij Oosterbeek en Driel: