Documentaires Poolse soldaten

In deze map wil ik u enkele documentaires laten zien welke ik persoonlijk het delen waard vind. Het zijn veelal docu`s over de Poolse Bevrijders en de dank vanuit de -plaatselijke- bevolking.


In het spoor van de Poolse Bevrijders:

De film is opgenomen op verschillende locaties in Nederland, Polen en Schotland.


Poolse Bevrijders:

Breda wordt in oktober 1944 bevrijd. Tot verrassing van de bevolking zijn het geen Canadezen of Amerikanen maar Polen die de stad binnentrekken. Er ontstaat een hechte band tussen de Polen en de stad Breda die tot op de dag van vandaag voortduurt. We volgen het spoor van de Poolse bevrijders van Breda.


Poolse Bevrijders:

Piet van Westen denkt terug aan de bezetting tijdens de Tweede Wereldoorlog en aan de bevrijding door het Poolse leger. Het monument dat kwajongens destijds oprichtten, is een blijvende herinnering:


Mijn Poolse Opa:

Michal Salewicz was één van de bevrijders van Breda. Zijn kleinzoon Koen van Groesen maakt een portret van hem. Samen kijken ze door de ogen van onze bevrijders en hoe ze na de oorlog hun leven in Nederland moesten opbouwen.


De bevrijding van Breda:

Breda is door de Polen bevrijd. In oktober 1944 trok de pantserdivisie van generaal Maczek de stad in. De soldaten die de gevechten overleefden, kregen een warm onthaal en veel van hen bleven wonen in de stad die ze hadden bevrijd.


Poolse parachutisten bij Operatie Market Garden – Slag om Arnhem:

Eerherstel voor Poolse generaal Sosabowski voor zijn terechte waarschuwingen vooraf aan Operatie Market Garden, de Slag om Arnhem.


De bevrijding van Noordbarge bij Emmen:

NOORDBARGE – In de serie het Verhaal van Drenthe besteedde 1 april 2010 aandacht voor de bevrijding van het dorp Noordbarge en het verhaal van Henk Garming.