Fotoalbums

In diverse fotoalbums neem ik u mee met mijn reis door het verleden en hopelijk ooit eens naar de toekomst. Samen met mijn zoon heb ik heel veel mensen, verenigingen en instanties bezocht. Er zijn veel gesprekken gevoerd en hier en daar fijne  herinneringen opgehaald.

Elk album start met het weergeven van foto`s door er op te klikken.

 


2011- 6 april

Op 6 april 2011 bezocht ik mijn biologische moeder Gré Gersonius, woonachtig in Wieringerwerf. Haar dochter Ineke was bij haar op bezoek. In een gesprek met haar heb ik geprobeerd één en ander uit haar geheugen naar boven te halen. Helaas kan zij zich weinig tot niets herinneren uit de periode die voor mij zo belangrijk is geweest. De geruchten dat er eventueel foto`s zouden moeten zijn uit die periode, de dansavonden ten tijde van de oorlog/bevrijding in Ter Apel, blijken helaas ook echt geruchten. Wij hebben althans niets kunnen vinden…


2011 – 7 april

7 april 2011 ging ik op bezoek bij Geert Kluiter. Hij is de broer van Margina Veldhuis-Kluiter. Margina is de vrouw die mij als haar moeder heeft opgevoed, terwijl ze in werkelijkheid mijn grootmoeder was. Geert ging, als oom van Geertje (Gré), vaak mee naar de dansavonden. Om haar te begeleiden en stiekem toch ook om haar namens zijn zus in de gaten te houden. We hebben gesproken over die periode, maar helaas kwamen we ook niet veel verder dan dat het, ondanks de omstandigheden, toch wel een gezellige tijd is geweest. Geert Kluiter was ten tijde van ons gesprek woonachtig in Sellingen.  


2011 – 17 juni

Het eerste interview met Suzanne van Leendert was op 17 juni 2011.


2012 – 6 mei

In Best staat het Bevrijdingsmuseum genaamd Bevrijdende Vleugels. Hier mochten we op 6 mei 2012 de drieluiken onthullen welke gemaakt waren tbv de documentaire Bevrijdingskinderen. Een productie van Van Osch Film Produkties.

De foto`s zijn gemaakt dor fotograaf Reg Gruson. Op elk drieluik staan gemiddeld drie foto`s afgebeeld. Links de vader (wanneer deze bekend is), in het midden het bevrijdingskind en rechts de moeder (wanneer deze bekend is).  Niets alle gefotografeerden komen voor in de documentaire, waar ieder heeft wel zijn of haar eigen verhaal. Vier van de aanwezigen uit de docu waren ook aanwezig, waaronder mijn persoon, en werden naar voren geroepen door Frank van Osch, de producent van de documentaire.


2012 – 10 mei

Op 10 mei 2012 maakte Ton Otker enkele foto`s van de drieluiken met daarbij het Bevrijdingskind. Ton is de echtgenoot van Bevrijdingskind Anke Otker.


2012 – 13 oktober

De presentatie van het boek “Trees krijgt een Canadees” was op 13 oktober 2012. Als locatie was heel toepasselijk het Generaal Maczek Museum in Breda uitgekozen. Hier verteld schrijfster Bonnie Okkema een prachtig pleidooi over het boek waar zij met veel liefde en passie aan heeft gewerkt. Ze bedankte de hoofdrolspelers voor hun openhartigheid en voor het delen van hun verhalen.


2013- 25 april

In de bibliotheek te Dalen (Drenthe) mocht ik een lezing geven over mijn zoektocht. Zeer verhuld was ik met het feit dat Suzanne van Leendert en Reg Gruson (documentaire-makers) ook aanwezig waren.


2013 – 22 mei

In de bibliotheek te Ter Apel was de tentoonstelling Bevrijdingskinderen tijdelijk ondergebracht. De tentoonstelling heeft hier gestaan vanaf 22 mei t/m 10 juli 2013. Op de openingsdag werd vergezeld door een lezing van mij. Om zo dicht bij mijn geboortegrond (Sellingen) een lezing te mogen geven was voor mij wel heel bijzonder.


2014 – 3 mei

Arnhems Oorlogsmuseum – Bevrijdingskinderen 3 mei-17 december 2014.

De tentoonstelling gaat over de kinderen die verwekt zijn in de roes van de bevrijding. Op de drieluiken staan de foto s van Britse, Amerikaanse, Poolse, Canadese en ook Prinses Irene brigade soldaten met hun meisjes en wat daarop volgde de bevrijdingskinderen. Deze 14 stuks drieluiken zijn in i.s.m. Museum Bevrijdende Vleugels ontwikkeld door van Osch Film Producties.

Deze tentoonstelling is al in enkele musea te zien geweest (met veel succes) en is nu ons eigendom. Al de nazaten die op deze drieluiken staan worden dan uitgenodigd voor de opening op 3 mei 2014.


2015 – 9 maart

Mijn kleindochter Britt Veldhuis was leerling op de Willem Alexanderschool in Dalerpeel (Drenthe). Op verzoek van haar én de leerkracht werd ik uitgenodigd om in haar klas een lezing te geven over mijn speurtocht. Om voor zo`n jonge groep mensen te vertellen over de oorlog én de gebeurtenissen rondom de bevrijding, was een heel bijzondere ervaring.


2018 – 30 september

In het Drentse Emmen is Stichting Museum “Ergens in Nederland 1939-1945” gehuisvest. Zondag 30 september 2018 hebben we dit prachtige privé museum bezocht. Gesproken met de eigenaar, Erik Zwiggelaar, en verhalen uitgewisseld. Het museum is netjes, prachtig geëtaleerd en zeer overzichtelijk. Een vriendelijke gastheer die de bezoeker graag voorziet van informatie.

Stichting Museum Ergens in Nederland 1939 – 1945 is een verzameling militaria uit de Tweede Wereldoorlog, die sinds 28 maart 2015 is tentoongesteld in het museum in Emmen.

De miltariaverzameling, die vanaf de jaren 80 is opgebouwd, bevat duizenden voorwerpen die met de Tweede Wereldoorlog te maken hebben en en tot en met 1945 zijn gemaakt. Er zijn meer dan 30 etalagepoppen te zien met diverse uniformen aan, helmen, gasmaskers, verrekijkers, wapens, gereedschappen enzovoort.

Het museum is toegankelijk op gezette tijden. Voor meer informatie bezoekt u de website.